Innovaatioita suomalaisissa kouluissa

Innokas-verkoston päivittäinen toiminta tapahtuu kouluissa, päiväkodeissa ja kirjastoissa – kaikkialla jossa lapset ja nuoret oppivat 2000-luvun taitoja. Verkoston koulut ja muut toimijat kokeilevat ja yhteiskehittävät itse erilaisia tapoja 2000-luvun taitojen oppimiseen, soveltaen niitä paikallisiin olosuhteisiin.

Innokas-verkoston kehitystyö tapahtuu ruohonjuuritasolla; paikallisesti kouluissa verkoston kouluttajien ja koordinaattorien avustuksella. Koska suurin osa verkoston koordinaattoreista ja kouluttajista on itse opettajia, kehitetyt toimintatavat kytkeytyvät hyvin osaksi suomalaisen koulun toimintaa. Verkosto kokoaa yhteen tiedot kehitetyistä toimintatavoista ja vastaan tulleista haasteista.

Näitä yhteistyössä kehitettyjä toimintatapoja verkosto levittää eteenpäin toisille kouluille ja toimijoille tapahtumien, koulutusten, muun toiminnan ja materiaalien kautta, aktivoiden samalla uusia kouluja ja muita toimijoita mukaan toimintaan.

Lue lisää Innokas-verkoston toiminnasta Suomessa Innokas-blogista ja liity mukaan!

Kansainvälistä yhteistyötä

Innokas-verkoston koulut toimivat Global Innokas-verkoston kautta yhteistyössä muiden koulujen kanssa mm. Kiinassa, Englannissa, Tanskassa ja USA:ssa. Lue lisää Innokas-verkoston kansainvälisestä toiminnasta Global Innokas-blogista.

Lähestymistapana Innovaatiokasvatus

Innokas-verkosto sai alkunsa vuonna 2004, kun pieni joukko peruskoulun opettajia ja muita toimijoita päätti omasta aloitteestaan alkaa kehittämään tapoja 2000-luvun taitojen käytännön opettamiseen. Käytännön kehitystyön ja yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa suoritetun tutkimuksen tuloksena kehitimme verkoston toiminnan pohjaksi innovaatiokasvatuksen lähestymistavan, joka tukee kouluja yhteiskehittämisessä yhdistämällä suomalaista käsityö-, tiede- ja taideopetusperinnettä  ”Maker-kulttuurina” tunnettuun ja teknologiaa monipuolisesti hyödyntävään hauskaan käytännön keksimiseen.

Verkoston toiminnassa on tänään mukana yli 600 suomalaista koulua. Toimintaa koordinoi Helsingin yliopiston Kasvatustieteellinen tiedekunta yhteistyössä 10 alueellisen koordinaattorin kanssa. Alueelliset koordinaattorit toimivat Lappeenrannassa, Espoossa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kontiolahdella, Kuopiossa, Larsmossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Toiminnassa on mukana ja sitä tukee laaja joukko 2000-luvun taitojen opetuksesta kiinnostuneita yrityksiä ja muita yhteistyökumppaneita.

Hyvän yleiskuvan Innokas-verkoston alkuvaiheista ja verkoston toimintaperiaatteista saat artikkelistamme  ”A New Wave of Learning in Finland: Get Started with Innovation!” ( Korhonen, T. & Lavonen, J, Springer 2017 ISBN 978-981-10-1673-8 )