När?
01.01.2019 – 01.08.2019

I höstas utmanade Finlands Robotikförening i samarbete med Innokas-nätverket och andra samarbetspartner de finska skolorna att ta del av en robotiktävling med temat “Framtidens robotassistenter”.

Förverkligandet av tävlingsbidraget var fritt, men det skulle skickas in i videoformat. Det väsentliga var att skapa en robot, som assisterar människor. Det fanns tre tävlingsklasser: åk F-2, åk 3-6 och åk 7-9. Deltagarantalet var stort och därför delades klassen 3-6 till sist ännu i klasserna åk 3-4 och 5-6.

Vid bedömningen av tävlingsbidragen fäste man uppmärksamhet vid bl.a. innovation, visuellt uttryck och tydlighet. Domarna hade en utmanande uppgift, eftersom det skickades in en stor mängd fina idéer på robotar som assisterar människor. Till sist avgjordes den spännande tävlingen och vinnarna utsågs. En del av tävlingsbidragen fick ett specialomnämnande.

 

Vinnare i tävlingsklasserna:

Åk F-2: Klass 2C från Aurinkolahden koulu i Helsingfors, flygande stolen. Pris Lego WeDo 2.0-grundset

En utmärkt stol för att kunna röra sig automatiskt både inom- och utomhus. Fyndig extrautrustning och säkerhet har beaktats.

Åk 3-4: Klass 3A och 3B i Friisilän koulu i Esbo, hundskötarrobot och Kaisu-vårdrobot, pris Lego EV3-grundset

Bidragen från bägge klasser var utmärkta och de delar på priset i år i sin tävlingsklass. Idéerna var uppfinningsrika och man hade satsat på detaljerna. Arbetsprocessen och förverkligandet som var i form av en nyhetsredaktion är värda ett specialomnämnande!

Åk 5-6: 5A från Knuutilankankaan koulu i Uleåborg, multifunktionsrobot, pris Lego EV3-grundset

En utmärkt idé om en robot som hjälper och även handleder människor mångsidigt. Planeringsprocessen var väl genomförd, vilket kunde ses i slutprodukten. Man hade dessutom satsat mycket på inspelningen av filmen.

Åk 7-9: 8C från Maunun koulu i Rusko, robotar som samlar plastavfall, pris klassresa

Det väldigt aktuella problemet med plastavfall saknar lösningar. Ett ansvarsfullt val av tema, en detaljerad plan och ett tydligt genomförande imponerade på domarna. Den utmärkta innovationen handlar om samlarrobotar, som kan väja för båttrafik och som arbetar i kluster i de största floderna för att samla upp plastavfall. Vi hoppas att den här innovationen blir verklighet inom kort!

Specialomnämnanden:

International School of Vantaa, 4. klassen, Städrobot

Juvanpuiston koulu 4J, i Esbo, BB Bot 2000

Niittylahden koulus team, Joensuu, Lilla hemhjälparen

Köyhäjoen koulu, Kaustis, Städ- och kramrobot

Suoraman koulu 6B, Kangasala, Medicinmaskin (automatisk dosett)

Laivakankaan koulu åk 7, Jääli, stort antal fina bidrag och utmärkta genomföranden

Pielaveden yhtenäiskoulu 7B, 7C ja 8A, Pielavesi, fyndiga idéer om framtidens robotassistenter

Alla som fått ett specialomnämnande belönas med ett presenkort!

 

Tack till alla deltagare! Stort tack även till företagen som sponsorerat tävlingen!