Milloin?
01.09.2018 – 31.05.2019

Suomen Robotiikkayhdistys haastoi tänä syksynä yhteistyössä Innokas-verkoston ja yhteistyökumppaneiden kanssa suomalaiset koulut kisailemaan robotiikka-aiheisessa kilpailussa teemalla ”Tulevaisuuden robottiapulaiset”.

Kilpailutyön toteuttamistapa oli vapaa, mutta palautettavan työn tuli olla videomuodossa. Tärkeää oli, että toteutus liittyisi ihmistä avustaviin robotteihin. Kilpailussa oli kolme sarjaa: Eskari-2. luokka, 3.-6. luokka sekä 7.-9. luokka. Hienosta osallistujamäärästä johtuen 3.-6. luokan sarja jaettiin kuitenkin vielä lopulta kahtia sarjoihin 3.-4. luokka sekä 5.-6. luokka.

Kilpailuun osallistuneiden töiden arvioinnissa kiinnitettiin huomiota esim. innovatiivisuuteen, visuaalisuuteen ja selkeyteen. Tuomareiden tehtävä oli haastava, sillä kaikkiin sarjoihin tuli hieno määrä erinomaisia ideoita erilaisista ihmistä avustavista roboteista. Lopulta tiukka kilpailu saatiin kuitenkin ratkaistua ja sarjojen voittajat ratkaistiin. Osa hienoista suorituksista ansaitsi erityismaininnan.

 

Kilpasarjojen voittajat:

Eskari-2. luokka: Aurinkolahden 2C Helsingistä, lentävästä tuoli, palkintona Lego WeDo 2.0 perussarja

Mainio tuoli automaattiseen liikkumiseen sisällä ja ulkona. Kekseliäitä lisävarusteita ja turvallisuus on otettu tarkasti huomioon.

3.-4. luokka: Friisilän koulun 3A&3B  Espoosta, koiranhoitorobotti sekä huolenpitorobotti Kaisu, palkintona Lego EV3 perussarja

Näiden kahden luokan työt olivat erinomaisia ja ne jakavat tänä vuonna sarjansa voiton. Molempien luokkien ideat olivat kekseliäitä ja yksityiskohtiin oli panostettu. Projektin työstövaihe sekä uutistoimitustyyppinen toteutus ovat ehdottomasti erityismaininnan arvoisia!

5.-6. luokka: Knuutilankankaan koulun 5A Oulusta, monitoimirobotti, palkintona Lego EV3 perussarja

Huikea idea monipuolisesti ihmisiä auttavasta ja ohjaavastakin robotista. Suunnitteluvaiheen laadukas läpivienti näkyy lopputuloksessa. Robotin esittelyvideon eteen on selvästikin nähty vaivaa ja sen huomaa.

7.-9. luokka: Maunun koulun 8C Ruskosta, muoviroskan kerääjärobotit, palkintona luokkaretki

Erittäin ajankohtainen muoviroskaongelma kaipaa kipeästi ratkaisuja. Vastuullinen aihevalinta, yksityiskohtainen suunnitelma ja selkeä toteutus tekivät tuomareihin vaikutuksen. Parvena suurimmissa muovijätettä meriin kuljettavissa joissa toimivat, laivaliikennettä koordinoidusti väistävät kerääjärobotit ovat erinomainen innovaatio, jonka tulevaisuus ei toivottavasti ole kovinkaan kaukana.

Erityismaininnat:

International School of Vantaa, 4-luokka, Siivousrobotti

Juvanpuiston koulun 4J, Espoo, BB Bot 2000

Niittylahden koulun joukkue, Joensuu, Kodin pikku apuri

Köyhäjoen koulu, Kaustinen, Siivous- ja halirobotti

Suoraman koulu 6B, Kangasala, Lääkelaite (automaattidosetti)

Laivakankaan koulun 7-luokat, Jääli, hurja määrä hienoja töitä ja erinomaisia toteutuksia

Pielaveden yhtenäiskoulun 7B, 7C ja 8A, Pielavesi, kekseliäitä ideoita tulevaisuuden roboteista ihmisten avuksi

Kaikki erityismaininnan saaneet osallistujat palkitaan lahjakortilla!

 

Kiitos kaikille osallistujille! Suuri kiitos myös kilpailua tukeneille yrityksille!