Milloin?
16.08.2020 – 11.10.2020

Robomestarit 2020 syksyllä YLE:n kanavilla!

Huippusuosittu Robomestarit TV-sarja starttaa elokuussa YLE Galaxissa ja YLE Areenassa. Robomestareissa peruskouluikäiset lapset ja nuoret kisaavat monipuolisten robotiikka- ja ohjelmointihaasteiden parissa. Tänä vuonna mukana on kolme joukkuetta: Bittipolliisit Oulusta, Koodikarhut Kontiolahdelta ja Virtaluupit Lohjalta.

Yle Lapset toteuttaa Robomestarit yhteistyössä Helsingin yliopiston Kasvatustieteellisen tiedekunnan koordinoiman Innokas-verkoston kanssa, joka vastaa ohjelman tehtävien suunnittelusta. Mukana ovat myös Suomen Robotiikkayhdistys ja Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta. Lisäksi ohjelmassa nähdään, miten robotiikkaa ja automaatiota hyödynnetään tällä hetkellä useissa suomalaisissa yrityksissä.

Ohjelman rakenne

Robomestarit 2020 rakentuu neljästä osasta: 1. Kehitä, 2. Rakenna, 3. Koodaa ja 4. Taistele.

Kehitä-osa mukailee Robomestarien ensimmäisen tuotantokauden freestyle-sarjan viikkotehtävää. Joukkueet saavat edellisen viikon kuvausten yhteydessä tehtävän, joka suoritetaan viikon aikana. Kuvauspäivänä studiolle tuodaan valmis robotti, jonka toimintaa esitellään ohjelmassa.

Rakenna-tehtävä suoritetaan studiossa kuvausten aikana. Joukkueet saavat käyttöönsä valmiiksi rakennetut perusrobotit. Ensimmäisessä Rakenna-osuudessa joukkueilla on 30 minuuttia aikaa rakentaa jokin lisäosa robottiin tehtäväannon mukaisesti.

Koodaa-tehtävässä joukkueille annetaan ohjelmointiin perustuva tehtävä, joka pitää suorittaa studiossa 30 minuutissa. Joukkueet ohjelmoivat Rakenna-tehtävässä rakentamallaan robotilla. Tehtävä voi olla esimerkiksi viivaseurantatehtävä, jossa joukkueiden pitää ohjelmoida robottinsa seuraamaan mustalla pohjalla olevaa valkoista viivaa pisteestä A pisteeseen B.

Taistele-tehtävässä joukkueiden omat kauko-ohjattavat taistelurobotit kisaavat kuusikulmaisella areenalla. Joukkueet rakentavat viitteellisen ohjeen pohjalta taistelurobotit, joita ohjataan kauko-ohjauksella siten, että yksi ohjaa itse robottia ja toinen lisävempaimia kuten kuulapyssyä ja iskuvasaraa.

Tutor-oppilas

Joukkueen jäseniä muutaman vuoden vanhempi tutoroppilas on joukkueen tukena kuvauksissa. Tutor ei osallistu robottien rakentamiseen tai ohjelmointiin, mutta tarvittaessa hän voi hienovaraisesti vinkata ongelmatilanteissa etenemään oikeaan suuntaan.

Tuomarointi

Tuomareina toimivat Tampereen yliopiston opiskelija ja viikkohaasteen yhteistyöyrityksen edustaja.

Fanitus

Katsojat voivat jakaa joukkueille fanituspisteitä Galaxin sovelluksessa, jonka voi ladata ilmaiseksi Google Playsta tai Apple Storesta. Joukkueita ja heidän matkaansa voi myös seurata Instagramissa (@bittipolliisit, @koodikarhut ja @virtaluupit).

Esityspäivät

Ohjelman 30 minuuttinen jakso tulee ulos sunnuntaisin klo 9.28 (Galaxi, YLE TV2 ja YLE Areena).

Esittelyjakso: su 16.8.2020 (10 min, klo 9.47)

Jakso 1: su 23.8.2020

Jakso 2: su 30.8.2020

Jakso 3: su 6.9.2020

Jakso 4: su 13.9.2020

Jakso 5: su 20.9.2020

Jakso 6: su 27.9.2020

Jakso 7: su 4.10.2020

Jakso 8: su 11.10.2020

Jännittävää syksyä Robomestareiden parissa!